Bu sayfada 2023 Yılına ait Türk Dişhekimleri Birliği fiyat tarifesi yayınlanmaktadır. Lütfen güncel fiyatlarımız için TEDAVİ ÜCRETLERİ sayfasına bakınız.
Meslektaşlarımızın 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren yıl boyunca uygulayacakları ‘Ağız Diş Sağlığı Muayene ve Tedavi Ücret Tarifesi’ TDB Merkez Yönetim Kurulu’nun 14-15 Aralık 2022 tarihli toplantısında kabul edilmiştir.
“Meslektaşlarımızın 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren yıl boyunca uygulayacakları ‘Ağız Diş Sağlığı Muayene ve Tedavi Ücret Tarifesi’, Odalarımızdan gelen görüş ve öneriler doğrultusunda belirlenerek Merkez Yönetim Kurulumuzun 14-15 Aralık 2022 tarihli toplantısında kabul edilmiş ve Sağlık Bakanlığı’na gönderilmiştir.
Meslektaşlarımızın dikkatine sunulur.”
Türk Dişhekimleri Birliği
Ağız Diş Sağlığı Muayene ve Tedavi Ücret Tarifesi için tıklayınız…
TDB 2023 Fiyat Listeleri Sisteme Yüklendi!
2023 Yılı Ağız Diş Sağlığı Muayene ve Tedavi Ücret Tarifesi sistemimize eklenmiştir.
TDB Tarafından yayınlanan 2023 Yılı Rehber Tarifesinde geçmiş yıla göre bazı fiyat değişiklikleri şu şekildedir;
- Diş Hekimi Muayenesi Ücreti; 2022 Ocak ayında 215 TL, Ağustos ayında 290 TL iken; 2023 yılı için 315 TL olarak belirlendi. Artış oranı sene başına göre %46, Ağustos ayına göre %8 oldu.
- Bir Yüzlü Kompozit Dolgu; 2022 Ocak ayında 500 TL, Ağustos ayında 680 TL iken; 2023 yılı için 845 TL olarak belirlendi. Artış oranı sene başına göre %69, Ağustos ayına göre %24 oldu.
- Tek Kanal Kanal Tedavisi; 2022 Ocak ayında 690 TL, Ağustos ayında 940 TL iken; 2023 yılı için 1170 TL olarak belirlendi. Artış oranı sene başına göre %69, Ağustos ayına göre %24 oldu.
2022 Ocak ayında yayınlanan rehber tarifede tüm tedavilerin ortalama fiyatı 1702,93 TL iken; 2023 Yılı Rehber Tarifesinde %77,8’lik artış ile 3027,99 TL olarak hesaplandı.
Geçmiş yıllara ait Türk Dişhekimleri Birliği’nin geçerli yıl MUAYENE VE TEDAVİ ÜCRET TARİFELERİ için burayı tıklayınız.
TDB Rehber Tarifesi 2023 yılı için ne zaman yayınlandı?
TDB Fiyat Listesi 2023 yılında ne kadar artmıştır?
TDB Yeni Fiyat Listesi kimler için yayınlanmıştır?
Allah kabul etmesin insanlar dişini bile yapamayacak
Aslına bakarsanız diş tedavisi dünyanın her yerinde pahalı bir tedavidir, hatta diş tedavisi konusunda malzemeyi yurtdışına oranla kat ve kat daha pahalıya alıyor olmamıza rağmen dünyanın en ucuz ülkesi durumundayız, dünya üzerinde çoğunlukla diğer ülkelerden daha uygun fiyatlı olduğu için en çok sağlık turizmi alan ülkelere baktığımızda Singapur’da 1 implant 2700 USD, Amerika’da 2500 USD, Tayland’da 1720 USD, İsrail’de 1200 USD iken ülkemizde 1100 USD’ye tekabül etmektedir. Şuan Türk Dişhekimleri Birliği tarafından hesaplanıp ve bildiğim kadarıyla Sağlık Bakanlığımızın onayına sunularak yapılan zamma rağmen 1 implantın hastalara olan ücreti 925 USD’ye düşerek dünyanın en ucuz ülkesi oldu ve merak etmeyin 900 USD karla işlem yapılmamakta, ortalama bir implantın bile bir diş kliniğine (malzeme-işçilik-kira-vergi-faturalar vb. klinik genel giderleri ile beraber) maliyeti 800 USD seviyesinde zaten. Telefonla bilgisayar başında oturarak ve sattığı malı görmesine bile gerek olmadan herhangi bir mal alıp mal satanlar bile eğitim almasına gerek olmadan-bulaşıcı hastalık riskine girmeden-bel ve boyun omurları zedelenmeden(diş hekimlerinin çoğunun postürü bozuktur)-canlı bir yapıya değil de motoru bile kapatarak bir eşyaya işlem yaparak daha fazla kar koyuyor ve bilindiği gibi diş tedavi maliyetlerinin neredeyse tamamı dolar bazında olmaktadır ve dolar kuru 1 Ocak 2022 tarihinde 12,9980 TL iken, 1 Ağustos 2022 tarihinde 17,9500 TL, 1 ocak 2023 tarihinde 18,7273 TL seviyesine yükseldi ve ama maliyetler son zamanlarda bazı malzemelerin bulunmasının zorlaşmasıyla beraber(bu ülkede pandemi döneminde bile hastanelerde doktorlar canını tehlikeye atarken doktorlardan eldiven ve maske saklayıp stokçuluk yapanlar bile varken(ki savaşta askeri malzemeleri saklamakla eşdeğer) bizim malzemelerde de stokçuluk yapanlar tabi ki oluyor) ve fiyatları dolar bazında da artıyor ve ayrıca bilindiği gibi son yıllarda zaten başta Amerika olmak üzere bu malzemeleri üreten ülkelerde de enflasyon görülmeye başlandı ve bu yüzden zaten malzemeler daha ülkemize girmeden daha o ülkeden çıkarken bile fiyatları artmaya başladı.
Artık dünyanın her yerinden ülkemize insanlar diş tedavisi yaptırmaya gelmesi sayesinde aslında 1200 dolara da değil de önce 1100 dolara ve şimdi de 925 dolara implant yaptırmaya başlayabildi. Kaynak; https://www.ntv.com.tr/ekonomi/yilda-100-bin-turist-dis-tedavisi-icin-turkiyeye-geliyor,Hydcy6nSckiFd1WfFQG5AQ
Öte yandan asgari ücrette ki artış oranında paralel olarak insanların ve tabi kliniğimiz çalışanlarının maaşları da 1 ocak 2023’te 2022 Temmuz ayına göre yüzde 54,66, 2022 ocak ayına göre 1 yıllık yüzde 100’lük artış yapıldı. Diş tedavi ücretlerinde ise 1 yıl içinde toplamda sadece %77,8 yapılan zammı göz önünde bulundurursak iddianızın aksine insanların daha kolay tedavi yaptırabilmesi gerekir. Kaynak; https://www.ntv.com.tr/ntvpara/son-dakika-haberi-yeni-asgari-ucret-aciklandi-2023-asgari-ucret-zammi-ne-kadar,DIYnrnvHl0KmKeGsSmR6lg
Eğer yaptıramıyorsa bunun sorumlusu biz klinik sahipleri, kliniklerde çalışan diş hekimleri, fiyat güncellemesi yapmak zorunda kalan Türk Dişhekimleri Birliği ya da Sağlık Bakanlığımız değildir. Anadolu Ajansının https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/aralik-2022de-fiyati-en-fazla-artan-urun-konut-sigortasi-en-cok-dusen-arac-yakit-ve-yaglari-oldu/2778379 linkine baktığımızda ” Tüketici fiyatları bazında Aralık 2022’de en fazla fiyat artışı yüzde 79,26 ile konut sigortasında görüldü.” Yine Anadolu Ajansı’nın https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/enflasyon-rakamlari-aciklandi/2778339 linkine bakarsak “Yıllık enflasyon yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 97,72 olarak gerçekleşti.”, “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Aralık 2022 itibarıyla 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında, yurt içi üretici fiyatları yüzde 128,47 arttı.”, “Sanayinin 4 sektörünün Aralık 2022’deki yıllık bazda değişimleri, madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 122,92, imalatta yüzde 78,66, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında, buhar ve iklimlendirme yüzde yüzde 284,99, su temininde yüzde 130,34 artış olarak gerçekleşti.”, “Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri incelendiğinde, dayanıklı tüketim malında yüzde 78,57, dayanıksız tüketim malında yüzde 101,63, enerjide yüzde 224,67 yükseliş oldu.”, “diğer madencilik ve taş ocakçılığı ürünleri yüzde 180,52, diğer metalik olmayan mineral ürünler yüzde 173,20 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.”, “Yıllık bazda artış en fazla yüzde 79,83 ile konut, yüzde 77,87 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu.”. Yüce devletimizin kurumlarının açıkladığı rakamları paylaştım, yoksa bu rakamları kat ve kat daha yüksek açıklayan başka sözde kurum ve kuruluşlar da var.
Ve kesinlikle sizinle aynı fikirdeyiz, insanların alım gücündeki düşüşün sorumluları her kimse Allah kabul etmesin.
Bahane hazırasgari ücrete zam geldi fiyatlar arttı.dovizle calısıyoruz fiyatlar farklı,kiralar yuksek ücretlere zam geldi.enflasyon yuksek zam yaptık.hayat pahalı yurtdısından daha uygun türkiye .adama sormazlarmı herseye bahane madem bu iş para kazandırmıyor git yurt dısında yap bu işi.vel hasıl aç gözlülük. allah ıslah etsin.
Selamlar, yorumunuzu onaylıyorum. İstesek bu tarz kötü yorumları onaylamadan da silebiliriz. Şunu söyleyeyim; asgari ücrete gelen zam kimseyi ilgilendirmediği gibi bizi de ilgilendirmez. Emin olun asgari ücretli çalışanlarımızın giderleri kliniğimizin aylık giderlerinin %4’ü bile değil. Sadece asgari ücrete zam geldi diye %8lik bir zam yapmayı bırakın, tam tersi memnuniyetle indirim yaparız. Hatta keşke asgari ücret 20bin olasa da euro 10 liranın altında olsa ve biz 290 liradan 315 liraya çıkarmasak, hatta 290 liranın da altında yapsak. Düşündüğünüzün aksine insanların harcama güçleri ne kadar iyi olursa bizim için o kadar iyi, sizin için de iyi olması gerekir.
Ama sanırım siz euro’nun 20 liranın üstüne çıktığına inanmıyorsunuz. İnanmayabilirsiniz, euronuz varsa hepsini 10 TL’nin daha altından satın almaya talibiz ki zaten sizin için bu sorun olmasa gerek. Hem ekonomiye katkınız olmuş olur. Biz de yurtdışından gelen malzemelerimizi daha kolay alırız. Çünkü bu artışın sorumlusunu suçlamak yerine insanların emeğinin karşılığının azalmasını tercih ediyorsunuz. Ne diyelim, umarım herkes düşündüğü kadar kazanır. Tabi bu arada kiralardaki artış da sizin için pek umrunuzda olmayabilir, daha fazlasını ödemeyi düşünüyorsanız, daha fazla da kira da verebilirsiniz, o sizin isteğiniz. Hatta eviniz varsa değerinin 3’te biri fiyatına satın alıp sırf sizin gönlünüz olsun die değerinin 3 katına yine size kiraya da verebiliriz.
Kesinlikle bu zamlara rağmen, her türlü giderimiz %200, %300 artmasına rağmen yaptığımız %8’lik, %20’lik komik zamlardan sonra evet eskisine oranla işlem başı daha az Türk Lirası kazanıyoruz. Bunu da yapmasak, eksiye girer zaten ki bizim hekimlerimiz emeğiyle kazanıyor. Emlak komisyonculuğu ya da al-satçılık yapmıyor. Ha ama siz öyle olmasını düşünüyorsanız çalıştığınız işyerinden maaş almak yerine her ay cebinizden ödeme yapabilirsiniz. Allah herkese gönlüne göre versin. Bazıları başka türlü ıslah olmayabilir tabi.
Kesinlikle Türkiye yurtdışına göre çok daha uygun. Hatta diğer hizmetler ortalama 5 kat daha uygunsa sağlık hizmetleri 20 kat daha uygun. Ve ne yazık ki asgari ücretlinin gelirleri de yurtdışına göre 10 kat daha az, bu bizim gibi eğitim ve ciddi yatırım gerektiren sektörlerde çalışanlar için yurtdışına göre 30 kat daha az kazanç demek. Hatta buyurun ne kadar ucuz olduğunu kendi gözlerinizle görün; https://erdemazim.com.tr/language/en/erdemazim/health-tourism/price-service-and-quality-comparison-by-countries-in-oral-and-dental-health/comparison-of-uk-and-turkey-oral-and-dental-health-examination-and-treatment-fees/ Tabi burada hesap yaparken bizim için 400 lira maliyeti olan şeyin onlar için sadece 3 euroya mal olduğunu da düşünerek hesap yapın. 400lira maliyeti olan şeyi 666 liraya yapıyorsak onlar da 3 euroya mal olan şeyi 49 euroya yapıyor.
Kaldı ki sizin gibi yiyecek veya başka sektörlerde çalışanlar üstelik belki de hiç bir gideriniz artmamışken hiç acımadan %80’lerden fazla zamla yaparken yiyeceğin ücretsiz alternatifinin olmadığını da hatırlatalım. Bizim bedava yapan devlet hastaneleri gibi alternatifimiz varken %8’lik, %20lik zamlar yapmamız komik. Çalıştığınız sektörler %80 zam yaparken, biz istesek %200, %300 de zam yapabiliriz. Tek bir kişi de laf edemez, edecek olan bedava alternatife rahatlıkla gidebilir. Ama biz 100 lira maliyeti olan şeyi 290’a 1 saat emek sarf ederken, o maliyet 200 lirayı geçtiğinde 315’e emek sarf ediyoruz. Yani geçen sene 190 kar kalıyorsa bu sene yaptığımız zamma rağmen 115 kar kalıyor ki dediğim gibi al-satçılık veya komisyonculuk yapmıyoruz.
Haklısınız istesek yurtdışına rahatlıkla gidebiliriz. Defalarca teklif geliyor. Yurtdışı hastalarımız her seferinde ülkelerine gittiklerinde bizi oradaki hastanelere öneriyorlar. Hatta 1 yıllık kazancımızın haftalık olarak teklif eden yerler mevcut. Ama biz her fırsatta bir şeyleri düzetmeye çalışmak yerine “git yurtdışına ” diyen ıslah olmaz troller gibi değiliz, trollerin imkanı olsa 1 dakika durmazlar. Bunu çok iyi bildiğimiz için ülkemizde halkımıza hizmet etmeye çalışıyoruz. Çünkü Allah’a inancımız gibi, Vatana ve millete olan sevgimiz ve bağlılığımız da tam olduğundan bir gün bir şeylerin düzeleceğini ve trollerin yurtdışına kaçacağını biliyoruz.
Yerli ürünlerde de döviz kuru uyguluyorsunuz ama. Ayrıca 900 küsür diye geçen işleme 2350 lira ödedim. Ne yolla şikayet edebilirim?
Selamlar, sizinle aynı isimde bir hastamızı kayıtlarımızda göremedim. Bana +850 522 6496 nolu numaramızın WhatsApp hattından(yoğun çalıştığımız için cevap verme sürecim 3 saate kadar uzayabilir) hangi şubemiz ve hangi doktorumuzla ilgili sıkıntı yaşadı iseniz bildirirseniz en geç 3 gün içerisinde durumu öğrenip size dönüş yapabilirim.
Edit: Sanırım bize bağlı kliniklerden birinde sıkıntı yaşamamışsınız, isterseniz konuyu bulunduğunuz ilin Dişhekimleri Odası’na iletebilirsiniz. Yukarıda belirtilen fiyatları Türk Dişhekimleri Birliği aslında asgari ücret tarifesi olarak yayınlamakta. Altında çalışılması yasak ama üzerinde çalışılması serbesttir. Biz kliniklerimizde her ne kadar ufak farklılıklar olsa da bu asgari ücret tarifesini uygulamaya çalışıyoruz. Ama bizim dışımızdaki diğer klinikler kendi giderlerini de göz önünde bulundurarak size farklı fiyatlar uygulamış olabilir veya siz işlemi tam olarak listede doğru görememiş(bazen falanca malzeme, falanca işlem hariç diye yazıyor, ya da ekstra yapılan işlemler eklenebiliyor, bu tarz bir durum da yaşamış olabilirsiniz gittiğiniz klinikte). Dediğim gibi liste aslında asgari ücret tarifesi olduğu için pek şikayetten de bir sonuç elde edemeyebilirsiniz.
Bize bağlı klinikler Türk Lirası ile çalışır. Ama yerli ürünlerde üretici firmalar fiyatları arttırdıkça onların yapmış olduğu ekstra maliyet kadar fiyatlara yansıma olur. Gerçi genel olarak pek yerli ürün de yok çalıştığımız. Hatta genellikle yurtdışı hastalarımız olduğu için “Hocam bu sene de indirim yapmışsınız, geçen sene 615TL verdiğimde 46 dolara tekabül ediyordu, şimdi 36 dolar(860 TL) ödedim” diye bazen eğlenirler bile.
Yalnız bazen 2-3 sene sürecek ortodonti(3 sene boyunca aynı rakamdan Tük Lirası olarak taksitlendirmemiz pek mümkün olmayabilir) veya implant gibi uzun vadeli işlemlerde(implantı şimdi yapıyorsunuz ama implant üstü kronu en az 3-5 ay sonra yapıyorsunuz) hastadan ücretin kalan kısmı da baştan ödemesi veya kredi kartı ile hasta taksitlendiremiyorsa döviz üzerinden taksitlendirilmesi istenebilir. Çünkü bu zaman zarfında malzeme fiyatlarındaki değişimleri ve çalışılan laboratuvarların(üstündeki dişleri doktorlarımızın takibinde laboratuvar teknisyenleri yapar) ne kadar zam yapacağı bilinemeyebilir.